zondag 6 december 2009

Joris Luyendijk: 'NRC is van ons'

Joris Luyendijk schreef in een post scriptum onder zijn blogposting van 2 december 2009 een oproep aan lezers om zich per e-mail te melden als ze het een goed plan vinden om NRC Handelsblad-obligaties te kopen à €300 per stuk om als lezerscollectief NRC Handelsblad mee te kunnen financieren.

PS NRC staat te koop voor zo’n 65 miljoen euro. NRC heeft ruim meer dan 200.000 abonnees. Als iedere lezer nu een (verhandelbare) obligatielening van 300 euro verstrekt, kan de krant een lezerscoöperatie worden. Obligatiehouders krijgen een leuke rente, minder dan de 20% die de vorige eigenaar uit NRC zoog, maar meer dan op een spaarrekening. Het is louter gekkigheid, edoch als iedereen die dit leest even een email stuurt naar nrcisvanons@gmail.com met als subject ‘ik doe mee’ dan schrijven we maandagochtend wereldwijd
persgeschiedenis.


Vergelijkbaar met mijn voorstel om eerst maar eens een vereniging van lezers op te richten die vroeg of laat NRC Handelsblad willen kopen.

Er hebben zich bij mij nog niet voldoende potentiële van een dergelijke vereniging gemeld, dus is er ook nog geen sprake van een vereniging. Maar deze oproep blijft gelden. Stuurt u dus een (vrijblijvende, vertrouwelijke) e-mail naar nrclezers@deds.nl als u meer wilt weten over een NRC Handelsblad-lezersvereniging.

1 reacties:

Anonymous Koen Schoenmakers zei...

Dit klink mij als NRC abonnee zijnde als muziek in de oren. Ik heb de PCM-moloch altijd al als een gruwel beschouwd. Maar waar ik nog meer van huiver, is de voorheen 90.3% en momenteel 49% PCM-eigenaar “Stichting Democratie en Media”.
De reden daartoe zal ik toelichten met een quote uit deze krant:
NRC Handelsblad 17-12-2008, pagina 17
Lux
Dag PCM, dag SDM, dag kranten:

“Moeilijk? Er is een alternatief. SDM is een bolwerk van partijgenoten van Plasterk. Onder de ( voormalige) bestuurders bevinden zich PvdA-prominenten als Els Swaab, Ruud Koole, Ed van Thijn, Marianne Sint, Wim Meijer en vroeger naoorlogse partijcoryfeeën als Samkalden, Vos, Suurhof en Van Heuven Goedhart. In het bestuur van de Stichting de Volkskrant zitten Paul van der Heijden, Agnes Jongerius en Frans Leijnse – allen PvdA.”
Roel Janssen.

Als middels deze lezerscoöperatie tevens alle banden met dit, in mijn ogen, politieke vehikel worden verbroken, dan kan men van mij de acceptgiro gegarandeerd verwachten.
Een onafhankelijke pers is een groter goed dan een deugdelijke regering. Zeker in een tijdsgewricht waar oppositiepartijen zich drukker maken over een andere oppositiepartij dan de zittende macht, is het wakend oog van een sterke journalistiek onontbeerlijk. En dat ontbreekt ik mijn ogen de laatste jaren nogal.

6 december 2009 17:14  

Een reactie plaatsen

<< Startpagina