zaterdag 13 oktober 2007

oprichten van een NRC Handelsblad lezersvereniging

Gisteravond sprak ik in de nazit van nrc.fm, de NRC Handelsblad podcast vanuit Felix Meritus, voor het eerst over mijn idee voor een NRC Handelsblad lezersvereniging. Vandaag begin ik deze blog om leden te werven.

Mijn idee is dat NRC Handelsblad het in de toekomst moeilijk gaat krijgen als kwaliteitskrant, zoals alle kwaliteitskranten in alle landen door moeilijke periodes gaan. Vaak is er dan wel weer een familie, lezersvereniging, fonds of een gewone investeerder die de krant redt, maar dat is altijd spannend.

Terwijl de krant voor beslissers en andere professionals in het land wel 'need to know'-informatie biedt, concurreert met andere publiekstitels met 'nice to know'-informatie om de aandacht van lezers en daarmee ook op de advertentiemarkt voor advertenties. Een grillige markt met invloed op de inhoud van de krant. Het is zelfs mogelijk om die hele 'aandachtseconomie' te verwerpen, maar daar gaat het hier niet om.

De op te richten vereniging zal de krant ooit overnemen om het voortbestaan zeker te kunnen stellen. Dat kan als de lezers nu geld verzamelen en slim investeren. Leden van de vereniging verzamelen lidmaatschapsgelden, donaties, legaten en dergelijke in een door de leden slim beheerd fonds waar het nooit uitkomt, behalve op dat ene moment als de algemene ledenvergadering besluit dat het nodig is om de krant (of de opvolger ervan in dezelfde traditie) over te nemen.

Word lid voor een tientje en help mee de vereniging op te richten. Stuur een e-mail met uw gegevens naar nrclezers@deds.nl en schrijf uw informatie zo dat ik het snel eruit kan kopiƫren. Zet elk element daarom steeds op een nieuwe regel: voornaam, naam, straat, postcode, woonplaats, uw e-mail adressen en zo voort. Schrijf ook wat u voor professionele vaardigheden heeft die u voor de vereniging kunt inzetten of dat u alleen wilt steunen.

Nadat ik uw gegevens verwerkt heb stuur ik een e-mail terug met uw lidnummer. Die kunt u dan bijvoorbeeld gebruiken als pseudoniem om hier te reageren. Voor de ledenadministratie is het vooral belangrijk om behalve uw persoonlijke e-mailadres ook nog wat andere adressen te geven, want die veranderen of geven andere foutmeldingen.

ReindeR Rustema